Performanta energetica a cladirilor

Cum se imbunatateste performanta energetica a cladirilor prin intermediul auditului

Performanta energetica a cladirilor este determinata de consumul de energie realizat in vederea asigurarii necesarului cladirilor de a functiona in parametri optimi. Acesti parametri se refera la incalzirea cladirii, incalzirea apei de consum, aprovizionarea cu energie a sistemelor HVAC, dar si iluminatul. Altfel spus, prin performanta energetica a unei cladiri se intelege consumul necesar pentru asigurarea unei functionari de baza a cladirii pentru scopul avut de aceasta. Nivelul performantei poate fi imbunatatit prin intermediul unor masuri ce rezulta ca urmare a procesului de consultanta energetica.

Cum se calculeaza performanta energetica?

 

Pentru a fi determinata performanta energetica a cladirilor, se apeleaza la o metodologie de calcul in cadrul careia sunt luati in considerare factori precum:

  • izolatia termica de care beneficiaza cladirea;
  • specificul climatic al mediului in care este pozitionata cladirea;
  • specificatiile tehnice ale instalatiilor cladirii;
  • gradul de expunere la soare;
  • cantitatea de energie produsa in regim propriu;
  • alti factori.

Odata calculata, performanta energetica a cladirilor este exprimata prin intermediul a trei indicatori relevanti. Este vorba despre clasa energetica, indicele de emisii de dioxid de carbon si consumul total de energie. Acesti factori sunt cei care definesc, intr-un final, nivelul de performanta pe care il atinge o cladire.

Cum poate fi imbunatatita performata energetica?

Pentru a imbunatati performanta energetica a cladirilor, este necesara o analiza a specificului acestora si implementarea unor masuri recomandate de experti. Daca detii o cladire si vrei sa afli tot ce poti face pentru a o transforma intr-una mai eficienta din punct de vedere energetic, apeleaza la serviciile de consultanta energetica de la Elsaco si implementeaza masurile sugerate de experti. Pe termen lung, cladirea va fi mai prietenoasa cu mediul inconjurator, dar si mai profitabila prin reducerea cheltuielilor de consum.