Legea 121

Legea 121/2014 (articolul 9, Directiva privind Eficien╚Ťa Energetic─â) te oblig─â s─â faci un audit energetic o dat─â la 4 ani!

Elsaco Esco de╚Ťine autoriza╚Ťiile ╚Öi preg─âtirea necesar─â pentru realizarea de:

Audituri energetice și analiza consumurilor de energie pentru companii care sunt înregistrate ca operatori economici în România și, legal, trebuie să facă o astfel de lucrare o dată la 4 ani (Legea 121/2014, art 9, directiva privind eficienta energetica).

Ce spune legea 121 din 2014, directiva privind eficienta energetica

(1) Operatorii economici care consum─â anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol au obliga╚Ťia:
a) s─â efectueze o dat─â la 4 ani un audit energetic pe ├«ntregul contur de consum energetic; auditul este elaborat de o persoan─â fizic─â sau juridic─â autorizat─â ├«n condi╚Ťiile legii ╚Öi st─â la baza stabilirii ╚Öi aplic─ârii m─âsurilor de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice;
b) s─â ├«ntocmeasc─â programe de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice care includ m─âsuri pe termen scurt, mediu ╚Öi lung;
c) s─â numeasc─â un manager energetic, atestat de Departamentul pentru Eficient─â Energetic─â, conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare sau s─â ├«ncheie un contract de management energetic cu o persoan─â fizic─â atestat─â de Departamentul pentru Eficient─â Energetic─â care are statut de persoan─â fizic─â autorizat─â, sau o persoan─â juridic─â prestatoare de servicii energetice agreat─â ├«n condi╚Ťiile legii.

(2) ├Än cazul operatorilor economici care de╚Ť├«n subunit─â╚Ťi consumatoare a mai mult de 1.000 tone echivalent petrol (sucursale, puncte de lucru, precum ╚Öi alte sedii secundare) amplasate ├«n mai multe puncte geografice, care nu sunt legate direct prin func╚Ťionalitate sau re╚Ťele energetice, fiecare subunitate situat─â ├«ntr-un punct geografic diferit de al celorlalte subunit─â╚Ťi este considerat─â din punctul de vedere al obliga╚Ťiilor ce ├«i revin c─â unitate independen╚Ťa. Acestor unit─â╚Ťi independente le sunt aplicabile prevederile alin. (1).

(3) Programele de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice prev─âzute la alin. (1) lit. (b):
a) se elaborează în conformitate cu modelul aprobat de Departamentul pentru Eficientă Energetică;
b) se transmit Departamentului pentru Eficientă Energetică până la 30 septembrie a anului în care au fost elaborate.

(4) Operatorii economici care folosesc o cantitate de energie mai mare de 1.000 tone echivalent petrol pe an completeaz─â ╚Öi transmit la Departamentul pentru Eficient─â Energetic─â, p├ón─â la 30 aprilie a fiec─ârui an, declara╚Ťia de consum total anual de energie ╚Öi chestionarul de analiz─â energetic─â a consumatorului de energie.

(5) Operatorii economici care consum─â anual o cantitate de energie sub 1.000 tone echivalent petrol pe an, cu excep╚Ťia IMM-urilor, sunt obliga╚Ťi s─â ├«ntocmeasc─â la fiecare 4 ani un audit energetic realizat de o persoan─â fizic─â sau juridic─â autorizat─â ├«n condi╚Ťiile legii ╚Öi care st─â la baza stabilirii ╚Öi aplic─ârii m─âsurilor de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice.

(6) Operatorii economici prev─âzu╚Ťi la alin. (5) completeaz─â ╚Öi transmit Departamentului pentru Eficient─â Energetic─â, p├ón─â la 30 aprilie a fiec─ârui an, declara╚Ťia de consum total anual de energie.

(7) Operatorii economici prev─âzu╚Ťi la alin. (1), (2) ╚Öi (5) care nu au realizat audituri energetice p├ón─â la dat─â intr─ârii ├«n vigoare a prezen╚Ťei legi sunt obliga╚Ťi s─â le realizeze p├ón─â la 5 decembrie 2015.

(8) ├Än vederea asigur─ârii calit─â╚Ťii auditurilor energetice, pentru orice client final, Departamentul pentru Eficient─â Energetic─â emite criteriile minime pentru auditurile energetice ├«n baza cerin╚Ťelor prev─âzute ├«n anex─â nr. 4, precum ╚Öi un regulament privind atestarea managerilor ╚Öi autorizarea auditorilor energetici, cu excep╚Ťia auditorilor energetici pentru cl─âdiri.

(9) Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, dezvoltă programe pentru a încuraja IMM-urile să se supună auditurilor energetice, precum și pentru punerea ulterioară în aplicare a recomandărilor acestor audituri.

(10) Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru ├Äntreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii, Mediu de Afaceri ╚Öi Turism poate s─â instituie scheme de sprijin pentru IMM-uri, inclusiv ├«n cazul ├«n care au ├«ncheiat acorduri voluntare, pentru a acoperi costurile unui audit energetic ╚Öi ale punerii ├«n aplicare a recomand─ârilor rentabile formulate ├«n urm─â auditurilor energetice, ├«n cazul ├«n care m─âsurile propuse sunt puse ├«n aplicare, cu respectarea legisla╚Ťiei ├«n domeniul ajutorului de stat.

(11) Operatorii economici care consum─â anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol ╚Öi care pun ├«n aplicare un sistem de management al energiei sau al mediului, certificat de c─âtre un organism independent ├«n conformitate cu standardele europene sau interna╚Ťionale relevante, sunt excepta╚Ťi de la elaborarea unui audit energetic odat─â la 4 ani.

(12) Autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale din localit─â╚Ťile cu o popula╚Ťie mai mare de 5.000 de locuitori au obliga╚Ťia s─â ├«ntocmeasc─â programe de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice ├«n care includ m─âsuri pe termen scurt ╚Öi m─âsuri pe termen de 3-6 ani.

(13) Autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale din localit─â╚Ťile cu o popula╚Ťie mai mare de 20.000 de locuitori au obliga╚Ťia:
a) s─â ├«ntocmeasc─â programe de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice ├«n care includ m─âsuri pe termen scurt ╚Öi m─âsuri pe termen de 3-6 ani;
b) s─â numeasc─â un manager energetic, atestat conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare sau s─â ├«ncheie un contract de management energetic cu o persoan─â fizic─â atestat─â ├«n condi╚Ťiile legii sau cu o persoan─â juridic─â prestatoare de servicii energetice agreat─â ├«n condi╚Ťiile legii.

(14) Programele de ├«mbun─ât─â╚Ťire a eficien╚Ťei energetice prev─âzute la alin. (12) ╚Öi alin. (13) lit. a) se elaboreaz─â ├«n conformitate cu modelul aprobat de Departamentul pentru Eficient─â Energetic─â ╚Öi se transmit Departamentului pentru Eficient─â Energetic─â p├ón─â la 30 septembrie a anului ├«n care au fost elaborate.

Acestea sunt elementele cele mai importante din legea 121 din 2014, directiva privind eficienta energetica, de care companiile ar trebui sa tina cont

Eficienta energetica este raportul dintre rezultatul constand in performanta, servicii, bunuri sau energie si energia folosita in acest scop (Directiva 2012/27/UE).

Economisirea de energie = reducerea consumului de energie prin schimbarea comportamentului sau prin diminuarea activitatii economice (Planul pentru eficienta energetica, Comisia Europeana, 8 martie 2011).

Utilizarea eficienta a energiei, cresterea eficientei energetice = realizarea unei unitati de produs, bun sau serviciu fara scaderea calitatii sau performanelor acestuia, concomitent cu reducerea cantitatii de energie necesare pentru realizarea produsului, bunului sau serviciului (Legea 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, modificata prin Legea 120/2002).

 

Atfel spus, eficienta energetica reprezinta este obiectivul de a reduce cantitatea de energie necesara furnizarii de produse si servicii. De exemplu, izolarea unei cladiri permite utilizarea a mai putina energie de incalzire si racire pentru a atinge si mentine o temperatura confortabila. Imbunatatirile eficientei energetice se obtin, in general, prin adoptarea tehnologiilor si proceselor de productie mai eficiente si prin reducea pierderilor existente de energie.

 

Auditul conform legii 121 din 2014, directiva privind eficienta energetica va urm─âri:

Diagnoza st─ârii ini╚Ťiale a proceselor tehnologice

Schema fluxului tehnologic și de proces

M─âsuri si recomand─âri

Dezvoltarea ╚Öi implementarea de solu╚Ťii/tehnologii de conservare a energiei (economie de energie ╚Öi valorificarea energiei reziduale), estimarea eficien╚Ťei privind controlul utiliz─ârii energiei ╚Öi implementarea m─âsurilor energetice necesare

Elaborarea unor programe de m─âsuri privind cre╚Öterea eficien╚Ťei energetice

(program anual cerut de ANRE pentru consumatorii industriali care depășesc pragul de 1000 tep, prin documentul ce trebuie depus la ANRE la fiecare 30 septembrie)