Cum se face și cum vă ajută auditul energetic

Explica╚Ťii ╚Öi studiu de caz

Ce este un audit energetic industrial, pe ├«n╚Ťelesul tuturor?

Auditul energetic este o verificare a modului ├«n care o companie consum─â energie pentru a-╚Öi ├«ndeplini obiectivele comerciale pe care ╚Öi le propune. Toate companiile din Rom├ónia, cu excep╚Ťia IMM-urilor, au obliga╚Ťia de a contacta o firm─â specializat─â ├«n realizarea unui Audit energetic.

Exper╚Ťii auditori viziteaz─â loca╚Ťia unde se desf─â╚Öoar─â activitatea, fac m─âsur─âtori, preleveaz─â informa╚Ťii despre modul ├«n care se consum─â energia ╚Öi realizeaz─â documentul care este valabil timp de 4 ani. Multe entit─â╚Ťi nu ╚Ötiu ├«nc─â de aceast─â obliga╚Ťie, pentru c─â nu desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi industriale, ├«n sensul consacrat. Lan╚Ťuri de farmacii, transportatori de m─ârfuri, hoteluri, cl─âdiri de birouri, firme de soft, parcuri de distrac╚Ťii, depozite, supermarketuri sunt exemple de afaceri/companii care sunt vizate de procedura de audit energetic.

CARE SUNT REGLEMENTARILE LEGISLATIVE REFERITOARE LA AUDITUL ENERGETIC INDUSTRIAL?

 

Legea 121/2014, completat─â cu Legea 160/2016, este documentul care prevede obligativitatea ca fiecare companie din Rom├ónia, indiferent de domeniul de activitate (cu excep╚Ťia IMM-urilor), s─â se supun─â unei proceduri de Audit energetic la fiecare 4 ani. Auditorii energetici (a nu se confunda cu Auditorii energetici de cladiri!) sunt exper╚Ťi autoriza╚Ťi de ANRE pentru a desf─â╚Öura acest tip de audit. Ei raporteaz─â la ANRE rezultatele fiec─ârui audit ╚Öi consiliaz─â clientul despre modul ├«n care trebuie s─â depun─â diversele raport─âri c─âtre Autoritate. Legea trebuie respectat─â! Cine nu de╚Ťine un Audit energetic valabil, ├«n condi╚Ťiile ├«n care nu este IMM, se supune riscului de a suporta o amend─â considerabil─â din partea ANRE, urmat─â de o perioad─â de conformare obligatorie.

Cum anume ajută un audit energetic industrial o companie sa își eficientizeze consumul?

Energia este o resurs─â scump─â ╚Öi, mai ales, finit─â. Scopul unui Audit energetic este de a verifica eficien╚Ťa cu care se consum─â energia de c─âtre fiecare companie, pentru a evita risipa ╚Öi inechit─â╚Ťile. Auditorii propun m─âsuri de cre╚Ötere a eficien╚Ťei energetice care, odat─â aplicate, duc la reducerea pierderilor de energie ├«n interiorul procesului de produc╚Ťie ╚Öi la un consum mai mic pentru fiecare unitate de produs. Putem vorbi de izolarea mai bun─â a cazanelor care produc abur, de sistematizarea re╚Ťelelor de distribu╚Ťie a aerului comprimat, de introducerea iluminatului LED sau a convertizoarelor de frecven╚Ť─â. Toate acestea ╚Öi multe altele sunt proiecte mature, verificate, finan╚Ťabile, care aduc rezultate imediat dup─â implementarea lor. .

CUM ╚śI-A EFICIENTIZAT CONSUMUL COMPANIA UPC DUP─é REALIZAREA AUDITULUI ENERGETIC IMPLEMENTAT DE ELSACO ESCO?

Compania UPC Rom├ónia a realizat un audit energetic ├«mpreun─â cu exper╚Ťii ELSACO ESCO, ├«n anul 2015. Una dintre m─âsurile de eficien╚Ť─â energetic─â propuse de catre UPC Romania a fost climatizarea spa╚Ťiilor tehnice prin implementarea solu╚Ťiilor de free cooling ╚Öi tehnologii phase change materials. Proiectul a constat ├«n instalarea unor baterii capabile s─â stocheze/elibereze energie sub form─â de c─âldur─â latent─â ├«n materiale speciale pentru reglarea temperaturii aerului, care ulterior men╚Ťine temperatura optim─â de func╚Ťionare a echipamentelor tehnologice de comunica╚Ťii.

M─âsura a fost aplicat─â ├«n mai multe spa╚Ťii tehnice apar╚Ťin├ónd UPC localizate ├«n Alba Iulia, Constan╚Ťa, Petro╚Öani, Timi╚Öoara, Cluj, etc. La loca╚Ťia din Alba Iulia s-a implementat ╚Öi un sistem de panouri fotovoltaice cu invertoare hibride, cu o putere instalat─â total─â de 9 kW peak.

Aplicarea m─âsurii ├«n loca╚Ťiile noastre a condus la o reducere a consumului total de energie de aproximativ 30% ├«n cele 10 spa╚Ťii tehnice ├«n care am implementat solu╚Ťiile, cu o durat─â de recuperare a investi╚Ťiei de p├ón─â la 3 ani. De asemenea, ├«n principala loca╚Ťie tehnic─â din Bucure╚Öti a fost implementat un sistem de r─âcire cu dublu circuit (circuit frigorific ╚Öi circuit de ap─â) care a dus la o reducere a consumului cu peste 25% ╚Öi o redundan╚Ť─â m─ârit─â din punct de vedere opera╚Ťional. Toate aceste proiecte vor continua, deoarece suntem foarte mul┼úumi╚Ťi de rezultatele ob┼úinute.

Dragoș Bogdan OLTEANU

Power & HVAC Senior Manager, UPC Romania

Contacta╚Ťi-ne acum pentru mai multe informa╚Ťii

Completa╚Ťi formularul de contact

S.C. ELSACO ESCO S.R.L.

esco@elsaco.com

0755 036 196