Cum se face și cum vă ajută auditul energetic

Explicații și studiu de caz

Ce este un audit energetic industrial, pe înțelesul tuturor?

Auditul energetic este o verificare a modului în care o companie consumă energie pentru a-și îndeplini obiectivele comerciale pe care și le propune. Toate companiile din România, cu excepția IMM-urilor, au obligația de a contacta o firmă specializată în realizarea unui Audit energetic.

Experții auditori vizitează locația unde se desfășoară activitatea, fac măsurători, prelevează informații despre modul în care se consumă energia și realizează documentul care este valabil timp de 4 ani. Multe entități nu știu încă de această obligație, pentru că nu desfășoară activități industriale, în sensul consacrat. Lanțuri de farmacii, transportatori de mărfuri, hoteluri, clădiri de birouri, firme de soft, parcuri de distracții, depozite, supermarketuri sunt exemple de afaceri/companii care sunt vizate de procedura de audit energetic.

CARE SUNT REGLEMENTARILE LEGISLATIVE REFERITOARE LA AUDITUL ENERGETIC INDUSTRIAL?

 

Legea 121/2014, completată cu Legea 160/2016, este documentul care prevede obligativitatea ca fiecare companie din România, indiferent de domeniul de activitate (cu excepția IMM-urilor), să se supună unei proceduri de Audit energetic la fiecare 4 ani. Auditorii energetici (a nu se confunda cu Auditorii energetici de cladiri!) sunt experți autorizați de ANRE pentru a desfășura acest tip de audit. Ei raportează la ANRE rezultatele fiecărui audit și consiliază clientul despre modul în care trebuie să depună diversele raportări către Autoritate. Legea trebuie respectată! Cine nu deține un Audit energetic valabil, în condițiile în care nu este IMM, se supune riscului de a suporta o amendă considerabilă din partea ANRE, urmată de o perioadă de conformare obligatorie.

Cum anume ajută un audit energetic industrial o companie sa își eficientizeze consumul?

Energia este o resursă scumpă și, mai ales, finită. Scopul unui Audit energetic este de a verifica eficiența cu care se consumă energia de către fiecare companie, pentru a evita risipa și inechitățile. Auditorii propun măsuri de creștere a eficienței energetice care, odată aplicate, duc la reducerea pierderilor de energie în interiorul procesului de producție și la un consum mai mic pentru fiecare unitate de produs. Putem vorbi de izolarea mai bună a cazanelor care produc abur, de sistematizarea rețelelor de distribuție a aerului comprimat, de introducerea iluminatului LED sau a convertizoarelor de frecvență. Toate acestea și multe altele sunt proiecte mature, verificate, finanțabile, care aduc rezultate imediat după implementarea lor. .

CUM ȘI-A EFICIENTIZAT CONSUMUL COMPANIA UPC DUPĂ REALIZAREA AUDITULUI ENERGETIC IMPLEMENTAT DE ELSACO ESCO?

Compania UPC România a realizat un audit energetic împreună cu experții ELSACO ESCO, în anul 2015. Una dintre măsurile de eficiență energetică propuse de catre UPC Romania a fost climatizarea spațiilor tehnice prin implementarea soluțiilor de free cooling și tehnologii phase change materials. Proiectul a constat în instalarea unor baterii capabile să stocheze/elibereze energie sub formă de căldură latentă în materiale speciale pentru reglarea temperaturii aerului, care ulterior menține temperatura optimă de funcționare a echipamentelor tehnologice de comunicații.

Măsura a fost aplicată în mai multe spații tehnice aparținând UPC localizate în Alba Iulia, Constanța, Petroșani, Timișoara, Cluj, etc. La locația din Alba Iulia s-a implementat și un sistem de panouri fotovoltaice cu invertoare hibride, cu o putere instalată totală de 9 kW peak.

Aplicarea măsurii în locațiile noastre a condus la o reducere a consumului total de energie de aproximativ 30% în cele 10 spații tehnice în care am implementat soluțiile, cu o durată de recuperare a investiției de până la 3 ani. De asemenea, în principala locație tehnică din București a fost implementat un sistem de răcire cu dublu circuit (circuit frigorific și circuit de apă) care a dus la o reducere a consumului cu peste 25% și o redundanță mărită din punct de vedere operațional. Toate aceste proiecte vor continua, deoarece suntem foarte mulţumiți de rezultatele obţinute.

Dragoș Bogdan OLTEANU

Power & HVAC Senior Manager, UPC Romania

Contactați-ne acum pentru mai multe informații

Completați formularul de contact

S.C. ELSACO ESCO S.R.L.

esco@elsaco.com

0755 036 196